« Inapoi la articole
Articole utile
Reguli pentru o igiena de nota 10

Reguli pentru o igiena de nota 10

Spalati-va de cel putin 2 ori pe zi (dimineata si seara, inainte de culcare), minim 3 minute.

Folositi ata dentara zilnic, dupa fiecare periaj, pentru a curata spatiile la care nu ajungeti cu periuta.

Folositi o data pe zi apa de gura

Schimbati periuta la fiecare 3 luni

Evitati consumul de alimente si bauturi care contin zaharuri si sunt lipicioase, pentru a fi protejati impotriva cariei dentare.

Nu mancati intre mese principalele gustari care contin zahar rafinat.

Periati-va dintii sau cel putin clatiti gura cu apa dupa fiecare masa.

Fructele si legumele (in special cele consistente, tari) curata dantura dupa o masa copioasa. (ex. marul, morcovul, gutuia etc)

Evitati consumul de alimente si bauturi acide.

Beti multa apa. Aceasta asigura si o clatire "naturala" a gurii, diminuand coloratiile de pe dinti produse de cafea, tutun, ceaiuri sau sucuri cu diferiti coloranti.

Mancati o felie de branza. Dupa cina savurati o felie de branza - aceasta reduce aciditatea din cavitatea bucala. Bineinteles, branza nu inlocuieste periajul dentar, deci inainte de culare nu uitati sa va spalati pe dinti!

Folositi guma de mestecat timp de cateva minute dupa mesele principale care nu sunt urmate de periaj dentar. Mestecatul gumei stimuleaza secretia salivara, aceasta spaland suprafetele dentare si asigurand aportul necesar de substante minerale.

Dupa consumarea sucurilor de fructe, a celor carbogazoase sau a fructelor acrisoare, amanati spalatul pe dinti cel putin 30 de minute. Astfel, substantele minerale din saliva au ocazia sa se precipite pe suprafetele dentare demineralizate de mediul acid, creat de alimentele si bauturile mentionate. Evitati astfel uzura excesiva a smaltului si hipersensibilitatea dentara asociata.

Folositi paiul! Uneori poate parea un chin, insa reduce la minim colorarea dintilor prin consumul de cafea, ceaiuri, sucuri sau vin rosu, prin evitarea contactului dintre coloranti si smaltul dentar.

Evitati alimentele foarte fierbinti, in special alternanta lor cu bauturi foarte reci, intrucat determina microfisuri la nivelul smaltului - locuri unde cariile se pot dezvolta mai usor.

Evitati pe cat posibil zaharul si amidonul. Acestea hranesc bacteriile din cavitatea bucala si favorizeaza dezvoltarea cariilor dentare. Nu este vorba strict de dulciuri: o mana de biscuiti sarati au acelasi efect ca si o bomboana.

Daca ne dorim dinti sanatosi si un zambet de invidiat, trebuie sa fim atenti la alimentele pe care le consumam. O combinatie intre dinti sanatosi si albi este rezultatul unei diete echilibrate, in nici un caz al sedintelor de "infrumusetare" la un cabinet stomatologic.

Pentru curatarea dintilor folositi peria si pasta de dinti si in functie de largimea spatiilor interdentare - ata dentara sau periuta interdentara.

Nu uitati sa curatati si limba in fiecare seara! Suprafata neregulata a limbii adaposteste chiar mai multe bacterii decat dintii si gingiile. Puteti folosi in acest scop racleta linguala, peria de dinti sau chiar si o lingura obisnuita.

Mergeti cu regularitate la medicul dentist pentru consultatie, iar o data la la sase luni solicitati o igienizare totala a cavitatii bucale.

« Inapoi la articole