« Inapoi la articole
Articole utile
Bijuteriile dentare

Bijuteriile dentare

Bijuteriile dentare sunt aplicate pe dinti cu scopul de a face zambetul cat mai stralucitor si pentru a scoate in evidenta o dantura frumoasa si armonioasa.

Purtarea bijuteriilor dentare a devenit o adevarata moda in ultimul timp in Romania.

Aplicarea bijuteriei pe smalt este o procedura simpla, nedureroasa si nu presupune distrugerea substantei dure dentare. Dureaza cel mult 20 de minute si implica periajul profesional al ambelor arcade dentare, cu accent pe dintele selectat pentru purtarea bijuteriei, urmat de lipirea bijuteriei de smaltul dintelui cu ajutorul unei substante adezive ransparente. Mai intai medicul dentist aplica un gel demineralizant pe smaltul dintelui, pentru a favoriza adeziunea materialului de lipit.

Dupa spalarea si uscarea dintelui, va aplica adezivul transparent pe suprafata bijuteriei, pe care o va aseza pe locul ales de pe dinte. In final materialul adeziv se polimerizeaza cu lampa speciala, pentru a face priza. Bijuteria poate fi indepartata oricand de pe dinte doar de medicul stomatolog, fara riscuri asupra integritatii dintelui.

Dupa lipirea bijuteriei pacientul va avea nevoie de obicei cateva ore sau zile pana se obisnuieste cu prezenta micutei bijuterii. Mult mai important de mentionat este insa faptul ca pe parcursul purtarii bijuteriei, pacientul trebuie sa mentina o igiena corespunzatoare in zona respectiva, pentru a preveni acumularea placii bacteriene si a tartrului, caria dentara sau caderea prematura a bijuteriei.

Bijuteriile dentare prezinta vreun risc?
In general nu implica riscuri semnificative.

Care este durata de viata a bijuteriilor dentare?
Depinde de zona in care se aplica (incisiv central sau lateral, canin sau premolar superior) si de respectarea stricta a etapelor de lipire pe dinte, respectiv de manevrele de igiena orala ale pacientului. In general pot rezista in cavitatea bucala intre 6 luni si 2-3 ani. Se poate intampla ca bijuteria sa se dezlipeasca dupa numai cateva saptamani de la lipire.

Cui nu se recomanda purtarea bijuteriilor dentare?
Persoanele cu igiena orala incorecta reprezinta contraindicatie pentru bijuteriile dentare. In primul rand datorita riscului carios determinat de acumularea abundenta a placii bacteriene pe suprafata dentara din jurul bijuteriei. De asemenea, o bijuterie dentara aplicata in contextul unei igiene orale defectuoase nu face altceva decat sa atraga atentia asupra depozitelor de placa bacteriana si resturi alimentare.

Sursa: Alldental

« Inapoi la articole